DICK HAUSER
Regie, Eindregie, Scenario, Muziekcoach, Coach & Advies

Foto Dick Hauser

Dick Hauser (Amsterdam, 1952) is werkzaam in het theater, televisie en film sinds 1972. Hij is zelfstandig regisseur en scenarioschrijver. Hij regisseert, schrijft, coacht en adviseert voor theater, locatietheater, muziektheater, muziek, televisie en film. Recentelijk regisseerde hij o.a. producties van Het Nieuwe Lied, Zeelandia (Zeeland Nazomerfestival), PIPS:lab, Museum Perron Oost, Stichting Orplid, Blau Hynder, Ni! Producties, De Kleine Komedie, Peter Zegveld (Caspar Rapak), Angelique Finkers, Joop van den Ende Theaterprodukties, Zuiderzeemuseum, Stichting Twee-ater, SLeM, VPRO, NPO/BBC en KRO. Hij werkt intensief samen met tekst- en scenarioschrijvers als Simon Weeda, Rob de Graaf, Janine Brogt, Jan Veldman, Alexander Schreuder, Benny Lindelauf, Jeroen van Merwijk en Ger Beukenkamp. Hij werkt intensief samen met componisten als Boudewijn Tarenskeen, Egon Kracht, Ron Ford, Remco de Jong, Rob Hauser, met bands als de David Kweksilver Bigband, de Amsterdam Klezmer Band, Pater Moeskroen en De Mannen van Naam, en singer-songwriters/kleinkunstenaars als Jeroen Zijlstra (Zijlstra), Sabrina Starke, Peter van Rooijen en Flip Noorman en kunstenaars/illustratoren/schrijvers als Peter Zegveld, Jola Hesselberth, Sieb Posthuma en Harmen van Straaten. Hij regisseerde in 2012, 2013, 2014, 2016, 2017, 2018 en 2019 Muzikale Helden; een productie van de Kleine Komedie. Hij regisseerde in 2017, 2018 en 2019 het Nieuwjaarsconcert van Het Nieuwe Lied.

Hij is/was als (gast)docent verbonden aan diverse kunst- en theateropleidingen zoals de Rietveld Academie, de Academie voor Bouwkunst, de Koninklijke Academie (Den Haag), de AKI (Enschede), artEZ (Arnhem) en Codarts (Rotterdam).

Dick Hauser is opgeleid als grafisch vormgever. Hij richtte o.a. met Alex van Warmerdam en Thijs van der Poll in 1972 het legendarische muziektheatergezelschap Hauser Orkater (Orkater) op. Hauser Orkater maakte een unieke - en eigenzinnige combinatie van stevige live rock, filmische muziek, absurde teksten en inventieve beelden. Hauser was werkzaam als componist/musicus en als zodanig betrokken bij theaterproducties, films en platen. Hauser Orkater maakte de producties Op Avontuur, Famous Artists. Het Vermoeden, Entree Brussels en Zie De Mannen Vallen. Hauser Orkater was o.a. zeer succesvol in Frankrijk. Zie de mannen vallen (Regardez les hommes tomber) werd in 1980 in Frankrijk uitgeroepen tot de beste buitenlandse voorstelling.

Hauser richtte in 1980 met Jim van der Woude, Loes Luca, Ralph Wingens en Gerard Atema muziektheatergezelschap De Horde op. De Horde produceerde twee bijzondere voorstellingen; Wangedachte en Ik Mag Zo Graag Eenvoudig Sti.

Vanaf 1983 ging Hauser meer zijn eigen weg en maakte samen met choreografe Margie Smit en cineast Ruud Monster de filmische productie 30 Man en in het zelfde jaar de opera Ballast op muziek van Rob Hauser.

Van 1984 tot 1989 was hij directeur van het Shaffy Theater (Felix Meritis) Amsterdam. In die hoedanigheid initieerde hij opmerkelijke projecten zoals het geluidsfestival So und So und So en De Blauwbaardclub. In die periode was hij ook mede-eindredacteur van het  televisieprogramma Het Lab (VPRO).

Vanaf 1989 is hij werkzaam als regisseur en scenarioschrijver in uiteenlopende disciplines als danstheater (Margie Smit, Vals Bloed, Lieber Gorilla), jeugdtheater (Peter Zegveld, Faruk Dikici, Dirk Scheele, Peggy Olislaegers, Samba Salad), muziek en kleinkunst (Jeroen Zijlstra, De Bende van Vier, Troost , Pater Moeskroen, Adèle Bloemendaal, Sabrina Starke, Muzikale Helden, de Amsterdam Klezmer Band, Het Nieuwe Lied, Peter van Rooijen, Flip Noorman), muziektheater (De Kleine Sneeuwman, SAUL, De Uilenpriesteres van Orplid, Cleo & Lex, Ghost Track, Ik Wil Alles!, Songs from the Roof, De Reisgenoot, Rauwe Veldsla(g) met Gebakken Soldaat, Asvers, Judas Passion), musical (De Jantjes, Eindeloos, Knofje en het Circus, Knofje waar zit je?), opera (Ballast, Waaarde, Mannetje Jas, Amadigi Remixed), locatietheater (Het Storkterrein als voorstelling,De Overkant, Er was eens een dorp/Zuiderzeemuseum), toneel en televisie (De Ontkenning, Bonk & Beer, Konijn).

Hauser maakte twee korte speelfilms Ja & Nee en I Don’t Believe en voor de NPS/BBC de dansfilmsMen Of Good Fortune enTwo Men Walking. Hij schreef en regisseerde samen met Peter Zegveld voor de VPRO de jeugdserie Bonk & Beer en de 20 delige animatieserie Konijn. Hij maakte voor de serie Grote Kunst voor Kleine Mensen (KRO) de korte film Honden & Voeten In 2001 won Hauser de Golden Prague in 2001 voor de dansfilm Men Of Good Fortune. In 2005 won hij de John Kraaijkamp Musical Award voor de regie van De Jantjes. In 2010 werd Zijlstra, in de regie van Hauser, genomineerd voor de Poelifinario voor Liefde & Dorpsgevoel. In 2019 werd Peter van Rooijen, in de regie van Hauser, genomineerd voor de Poelifinario voor Liefde, Dood & Zwaartekracht.

Hauser heeft veel bestuurservaring. Was o.a. vijftien jaar lid van het bestuur van het Prins Bernhard Fonds (Amsterdam). Hij maakt op dit moment deel uit van het bestuur van twee jeugdtheatergezelschappen; Meneer Monster en Wie Walvis.